Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Jul 23, 2014 in Featured, Ανακαλύψαμε, Θέματα |

15 νόστιμα μυστικά ενός γκουρμέ παντοπωλείου στο Παγκράτι

15 νόστιμα μυστικά ενός γκουρμέ παντοπωλείου στο Παγκράτι

Ο Αλέξανδρος Παπαδάμος είναι ένας νεαρός επιχειρηματίας, ο οποίος αποφάσισε να μοιραστεί με όλους εμάς τους gour-mates, το πάθος του για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και για ψαγμένες γεύσεις και υγιεινές τροφές, από όπου και αν προέρχονται.

Έτσι, πριν από έναν χρόνο, άνοιξε το κατάστημα “Δίπολις”, στο Παγκράτι, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία – στην οδό Ευτυχίδου, απέναντι από το Άλσος Παγκρατίου. Το “Δίπολις” είναι ένα μοντέρνο παντοπωλείο – delicatessen.

Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών, βιολογικά προϊόντα, υπερτροφές, εναλλακτικά τρόφιμα – συσκευασμένα, αλλά και χύμα.

Αλάτι χονδρό με πιπέρι και κόλιανδρο σε γυάλινο μύλο, βιολογικό αλεύρι κινόα, καπνιστό βουβαλίσιο λουκάνικο, προσούτο Ευρυτανίας, ζάχαρη καρύδας, παστελάκια πολύσπορα χωρίς ζάχαρη, βιολογικά παξιμάδια βρώμης χωρίς αλάτι, χυμός από κόκκινο σταφύλι, στιγμιαίο σαλέπι, άγρια ρίγανη από το Μολυβδοσκέπαστο Κόνιτσας,  είναι κάποια από τα ξεχωριστά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε, εδώ.

Επίσης, τυριά, γάλα, κρέμες, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, βότανα, μυρωδικά, μπαχαρικά, ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, αλλαντικά, γλυκά, σάλτσες, αλίπαστα, μαρμελάδες, χυμούς, όσπρια, αλεύρι, ρύζι, δημητριακά, ακόμα και παιδικές τροφές.

Οι αμέτρητες επιλογές από Ελλάδα και εξωτερικό,  στα ράφια και στα ψυγεία του “Δίπολις” προσελκύουν, καθημερινά, ένα ετερόκλητο και όλων των ηλικιών κοινό.

Τι ψάχνουν οι πελάτες ενός σύγχρονου παντοπωλείου; Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους; Τι δοκιμάζουν; Τι αγοράζουν;

Φωτογραφίες: Τερέζα Καράμπελα

Ο Αλέξανδρος Παπαδάμος απαντά στις ερωτήσεις του “Gourmate”:

Gourmate: Αλέξανδρε, οι πελάτες του “Δίπολις” είναι μόνο Έλληνες ή και από άλλες χώρες;

Αλέξανδρος: Έχω πελάτες και από άλλες χώρες, οι οποίοι είτε μένουν στην Ελλάδα είτε είναι τουρίστες είτε φοιτητές που βρίσκονται στη χώρα μας, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Gourmate: Από ποιες χώρες, κυρίως;

Αλέξανδρος:  Από Η.Π.Α., Μεξικό, Κολομβία, Βραζιλία, Αγγλία, Γαλλία, Γεωργία, Πολωνία, Σερβία.

Gourmate: Ποια προϊόντα ζητούν κυρίως;

Αλέξανδρος:  Λάδι, κρασί, αλάτι, κάπαρη, ρίγανη, μπαχαρικά, μέλι, γλυκά του κουταλιού.

Gourmate: Οι Έλληνες τί ψάχνουν, συχνότερα;

Αλέξανδρος:  Όσπρια, αυγά, τυριά, ελιές, παξιμάδια, ζυμαρικά, τσάι.

Gourmate: Οι πελάτες σου φαίνεται να έχουν γνώση των προϊόντων; Ζητούν συγκεκριμένα είδη;

Αλέξανδρος: Ναι, έρχονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ζητούν συγκεκριμένα προϊόντα – ακόμα και συγκεκριμένων περιοχών.

Gourmate: Εκτός από τους κατοίκους του Παγκρατίου, έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές;

Αλέξανδρος:  Ναι, από διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, για να αγοράσουν γάλα γαϊδούρας, έρχονται πελάτες από Ελευσίνα και Χαλκίδα. Επίσης, στέλνω πακέτα με τρόφιμα σε διάφορες περιοχές εκτός Αττικής, όπως σε νησιά, αλλά ακόμα και στο Άγιο Όρος. Θα ήθελα, εδώ, να σημειώσω ότι στο “Δίπολις”, το γάλα γαϊδούρας, χάρη σε αποκλειστική συνεργασία που έχουμε με Έλληνα παραγωγό, διατίθεται στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς, δηλαδή στα 45 ευρώ / λίτρο (σε  μπουκαλάκια των 200 ml). Στα υπόλοιπα καταστήματα, το γάλα γαϊδούρας πωλείται από 80 έως 110 ευρώ το λίτρο.

Gourmate: Ποιο είναι το πιο παράξενο προϊόν που σου έχουν ζητήσει;

Αλέξανδρος:  Ελληνικό γκότζι μπέρι.

Gourmate: Ποια θεωρείς ότι είναι τα πιο σπάνια προϊόντα στο “Δίπολις”;

Αλέξανδρος:  Ποντιακός τραχανάς από γυναικείο συνεταιρισμό της Δράμας, γάλα γαϊδούρας (το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο), και το He Shou Wo (τα μαύρα μαλλιά του Κου Γουό), το οποίο είναι ένα αφέψημα από την Κίνα, για την τόνωση των νεφρών και του συκωτιού.

Gourmate: Στο “Δίπολις”, μπορούμε να βρούμε προϊόντα για ειδικό κοινό;

Αλέξανδρος:  Βεβαίως! Προϊόντα χωρίς γλουτένη (αλεύρι ζέας, ζυμαρικά από αλεύρι ζέας, παξιμάδια από αλεύρι ζέας, κριτσίνια από αλεύρι ζέας, κινόα από το Περού (χύμα και συσκευασμένο), τυρί για τοστ χωρίς λακτόζη. Επίσης, στο “Δίπολις”, έχουμε και προϊόντα για διαβητικούς. Σοκολάτες χωρίς ζάχαρη, μπισκότα χωρίς ζάχαρη. μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, σιρόπι αγαύης – όλα με γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς.

Φ

Gourmate: Τα χύμα τρόφιμα έχουν απήχηση;

Αλέξανδρος:  Έχουν μεγάλη απήχηση.

Gourmate:  Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Αλέξανδρος:  Είναι πιο οικονονομικά, καθώς δεν επιβαρύνονται με κόστος συσκευασίας, προέρχονται από μικρούς παραγωγούς, ενώ, μπορεί κάποιος για να δοκιμάσει ένα προϊόν, να αγοράσει μικρή ποσότητα.

Gourmate: Οι πελάτες του “Δίπολις” προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα; Πόσο τα ζητούν;

Αλέξανδρος:  Περίπου οι μισοί από τους πελάτες, ζητούν βιολογικά προϊόντα.

Gourmate: Πώς επιλέγεις ποια προϊόντα θα βρουν μία θέση στα ράφια του “Δίπολις”;

Αλέξανδρος:  Αρχικά, όλα τα τοπικά προϊόντα τα επέλεξα, κάνοντας ταξίδια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εκεί, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω υπέροχα προϊόντα μικρών παραγωγών.Επίσης, για να διαλέξω βιολογικά προϊόντα έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, ώστε τα τρόφιμα αυτά να είναι πιο αγνά. Εκτός από την αναζήτηση προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους, βρίσκω προϊόντα και από εκθέσεις, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί έρχονται σε επαφή μαζί μου, για να μου παρουσιάσουν τα καλούδια τους.

Gourmate: Αλέξανδρε, έχεις δοκιμάσει όλα τα τρόφιμα που βρίσκουμε στο “Δίπολις”;

Αλέξανδρος: Ναι, τα έχω δοκιμάσει όλα – εκτός από τις παιδικές τροφές, τις οποίες, μου ζήτησαν οι ίδιοι οι πελάτες να τις φέρω.

Gourmate: Έχει περάσει, πλέον, ένας χρόνος, από τα εγκαίνια του παντοπωλείου. Ποια είναι η στάση  του κόσμου απέναντι στο “Δίπολις”;

Αλέξανδρος: Η υποδοχή από τον κόσμο ήταν θερμή, καθώς υπάρχει μία πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Έχουμε, πελάτες, μάλιστα που ψωνίζουν από εδώ τα τρόφιμα ολόκληρης της εβδομάδας.

Gourmate: Ευχαριστούμε πολύ για όλες τις νόστιμες πληροφορίες.