Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Nov 9, 2014 in Featured, Ανακαλύψαμε, Δοκιμάσαμε, Δοκιμές, Τοπικά προϊόντα |

Μπουκιές Κάσου – Παραδοσιακά κασιώτικα παξιμάδια

Μπουκιές Κάσου – Παραδοσιακά κασιώτικα παξιμάδια

Για να πω την αλήθεια, τα παξιμάδια ποτέ δεν τραβούσαν το ενδιαφέρον μου. Όμως, από την ημέρα που δοκίμασα από μια παλιά συνάδελφο, την Ελίνα, τα  προερχόμενα από τα Κύθηρα “Τραγανά του Καραβά”, άρχισα να βλέπω τα παξιμάδια με άλλο μάτι.

Έτσι, όταν έμαθα ότι στην Αθήνα, μπορώ να βρω παξιμάδια Κάσου, αποφάσισα να τα αγοράσω. Ένας λόγος είναι ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι από ένα νησί, για το οποίο, μέχρι σήμερα, δε γνώριζα το παραμικρό. Και ένας πρόσθετος λόγος ότι πολλές φορές, στους μικρούς τόπους, κρύβονται γευστικοί θησαυροί.

Οι “Μπουκιές Κάσου” έρχονται από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Είναι μικρά παξιμάδια – μπουκίτσες.

Παρασκευάζονται στην περιοχή Φρυ που είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Κάσου.

Είναι τραγανά και πολύ νόστιμα.Πασπαλισμένα με μαύρο σουσάμι που τους δίνει μία γεύση ιδιαίτερη. Κλείνουν μέσα τους τον τραχύ, αλλά καθαρό χαρακτήρα του κασιώτικου τοπίου.

Φωτογραφία: Τερέζα Καράμπελα

Τα παξιμαδάκια Κάσου τρώγονται και σκέτα – μπορείτε να τα έχετε, μαζί σας, ως ένα καθημερινό σνακ. Μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια και να τα χρησιμοποιήσετε ως κρουτόν σε σαλάτες και σούπες. Ή να τα φάτε με τυρί. Να τα χρησιμοποιήσετε αντί για τριμμένη φρυγανιά. Εγώ τα έτριψα στον τρίφτη, τα πρόσθεσα στη ζύμη του κιμά και έφτιαξα τα πιο αφράτα μπιφτέκια.

Μπορείτε να τα φάτε και ως πρωινό – με μέλι ή γάλα και μέλι. Δοκιμασμένο! Μια χαρά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα δημητριακά στο πρόγευμά σας!

Tις “Μπουκιές Κάσου” τις βρήκα στο ιστορικό κατάστημα “Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen”, στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

 

Στοιχεία Ετικέτας

Μπουκιές Κάσου

Χωρίς συντηρητικά

Νικήτας Ιερομόναχος

Φρυ Κάσος

 

Συστατικά

Αλεύρι σιταρένιο, αλάτι, λάδι, μαύρο σίσαμο, χωρίς ζάχαρη.

 

Βάρος

Καθαρό βάρος: 500 γραμμάρια

 

Τιμή

3,30 ευρώ (στο ντελικατέσεν “Αφοί Βασιλόπουλοι”)